ΠΗΔΑΛΙΟΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ: Τό Άστρο της Βηθλεέμ

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016

Τό Άστρο της Βηθλεέμ



Έλληνες τής Βίβλου
Αγγελος Σακέτος
Τό Άστρο της Βηθλεέμ
Η Γέννησις.


Εκεί που η Επιστήμη δεν μπορεί να εξηγήση ένα καινοφανές και παγκόσμιο φαινόμενο. Τι λέγουν οι Έλληνες αστρονόμοι!..«ίδόντες δε τον αστέρα εχάρησαν χαράν μεγάλη ν σφόδραν»

(Ματθ. 2,10)

Χριστούγεννα του 2004, ξημερώνοντας το 2005 μετά Χριστόν!...
Για μια ακόμη φορά οι καμπάνες της χριστιανοσύνης θα σημάνουν χαρμόσυνα για να αναγγείλουν την Θεανθρώπινη γέννηση και την «επί γης ειρήνη»!Για μια ακόμη φορά , παρά το γεγονός ότι η ανθρωπότητα διέρχεται μια από τις πλέον κρίσιμες στιγμές του βίου της, οι άνθρωποι θα στρέψουν για λίγο το βλέμμα τους στο αστέρι της Βηθλεέμ , ενθυμούμενοι τα λόγια του Ευαγγελίου, όπως ακριβώς τα περιγράφει ο Ευαγγελιστής Ματθαίος:

«Του δε Ιησού γεννηθέντος εν Βηθλεέμ της Ιουδαίας εν ημέραις Ηρώδου του βασιλέως, ιδού Μάγον από Ανατολών παρεγένοντο εις Ιεροσόλυμα λέγοντες' πού εστίν ο τεχθείς βασιλεύς των Ιουδαίων ; Είδομεν γαρ αυτού τον αστέρα εν τη Ανατολή και ήλθομεν προσκυνήσω αυτώ» (Ματθ. 2, 12)
2005 μετά Χριστόν!..Κάποιοι θεοφοβούμενοι και κάποιοι άθεοι, κάποιοι χριστιανοί και κάποιοι αντίχριστοι, κάποιοι πιστοί και κάποιοι άπιστοι, θα θελήσουν να δώσουν πάλι τις επιστημονικές εξηγήσεις για το περιβόητο πλέον «Άστρον της Βηθλεέμ», για το οποίο πολλές φορές η Επιστήμη θέλησε να δώσει τα φώτα της, αλλά το σκότος της αγνοίας παρέμεινε ... θεόρατον!



Καν, κατ’ αρχήν, υπήρξε το φαινόμενον του αστέρος; Ή μήπως είναι ένας απλός μύθος, που βγαίνει μέσα από την φαντασία των ευαγγελιστών;
Αναμφίβολα το αστέρι υπήρξε. Περί αυτού δεν μπορεί να υπάρξει αμφισβήτησις, δεδομένου ότι η Επιστήμη έρχεται να επαληθεύσει το φαινόμενον του αστέρος με τις δικές τις παρατηρήσεις (πέραν των όποιων αμφιβολιών ή επιφυλάξεων, από μέρους των αντιρρησιών.)
Συγκεκριμένα το έτος 7 π.χ. έγινε ένα ουράνιο φαινόμενο, που οδήγησε τους Μάγους στα Ιεροσόλυμα : Οι πλανήτες Ζευς και Κρόνος εσημείωσαν μια τριπλή σύνοδο. (Για όσους αγνοούν την επιστημονική ορολογία, «σύνοδος» γίνεται όταν δυο πλανήτες ευθυγραμμίζονται βορείως και νοτίως ο ένας από τον άλλο. Ως γνωστόν, οι πλανήτες είναι σώματα που ομοιάζουν της Γης και κινούνται σε τροχιές, σχεδόν κυκλικές και σε διαφορετικές από τον Ήλιο και με διαφορετικές ταχύτητες και μάλιστα κατά τέτοιον τρόπο , που μόνον ένας «Μεγάλος Νους» , όπως ο Θεός θα μπορούσε να κατευθύνει)!
Εκεί, λοιπόν, γύρω στο 7 προ Χριστού ο πλανήτης Δίας προσπέρασε τον Κρόνο την 1η Ιουνίου, καθώς ο πρώτος κατηυθύνετο ανατολικά και έφθασε σε μικρή
απόσταση από τον Κρόνο. Οι δύο πλανήτες εστράφησαν δυτικά και ο Δίας επέρασε για δεύτερη φορά τον Κρόνο στις 27 Σεπτεμβρίου. Κάτι που συνέβη για τρίτη φορά στις ... 10 Δεκεμβρίου, για να πραγματοποιηθεί η λεγάμενη «τριπλή σύνοδος»!
Τι συμβαίνει εδώ;
Έχουμε μία εκπλήρωση των προφητειών της Αγίας Γ ραφής, σχετικά με την Γ έννηση του Ιησού Χριστού η μήπως τα φαινόμενα μας απατούν;
Για όσους έχουν ακόμα αμφιβολία, θα προστρέξουμ£ σε άλλες πηγές , που δεν μπορεί να είναι λιγότερο αξιόπιστες , όσο και αν αυτό το σπάνιο φαινόμενο που κατά μέσον όρο παρατηρείται κάθε 120 χρόνια καιδεν μπορεί από μόνο του να ήταν κάτι το σύνηθες , αφού οι μάγοι, για να μπορέσουν να πείσουν το βασιλιά τους να χρηματοδοτήσει αυτή την αποστολή , θα έπρεπε τουλάχιστον να εγνώριζαν την ιστορική του αξία και θα ήταν τουλάχιστον μωρία να θεωρήσουμε ως ασήμαντη μια δαπανηρότατη αποστολή των χρόνων εκείνο)ν και μάλιστα για γεγονότα που έμελλαν να σηματοδοτήσουν μια νέα εποχή!
Υπάρχουν, επομένως, άλλες αξιόπιστες πηγές; Πληροφορίες δηλαδή που να πιστοποιούν την ύπαρξιν καν ιστορικότητα αυτού του φαινομένου; Ο Διευθυντής του Ευγενίδιου Πλανητάριου Διονύσιος Σιμόπουλος, αναφέρει ότι:
«Οι πληροφορίες που έχουμε για το αστέρι της Βηθλεέμ δεν είναι πολλές αλλά μας επιτρέπουν να κάνουμε μερικές αξιόπιστες εικασίες : λόγου χάρη, το αστέρι πρέπει να είχε τρεις ξεχωριστές ιδιότητες:
Πρώτα από όλα θα έπρεπε να ήταν κάτι το ασυνήθιστο , μια καν μπόρεσε να προσελκύσει την προσοχή των Μάγων.
Δεύτερον, θα έπρεπε να ήταν κάτι που είχε αρκετή διάρκεια ζωής, μια και οι Μάγοι είχαν να διασχίσουν μεγάλη απόσταση από την πατρίδα τους.
Τρίτον, το άστρο αυτό, θα έπρεπε να ήταν δυσδιάκριτο στον πολύ κόσμο, γιατί όπως φαίνεται οι Μάγοι ήταν οι προ'υτοι που το είχαν δει. Ούτε ο Ηρώδης, ούτε οποιοσδήποτε άλλος εγνώριζε ο,τιδήποτε για το άστρο αυτό, εκτός από τους Μάγους..»
Στο σημείο αυτό, ο Διευθυντής του Ευγενίδιου Πλανηταρίου επεκτείνει περισσότερο τους συλλογισμούς του :
« Επιπλέον λέγει το άστρο αυτό ίσως να μην ήταν ένα άστρο με την σημασία που έχει η λέξη σήμερα. Την εποχή που γράφτηκαν τα Ευαγγέλια , ο κόσμος ονόμαζε «άστρα» οτιδήποτε έβλεπε στον ουρανό. Έτσι, το άστρο της Βηθλεέμ ίσως να ήταν ένα οποιοδήποτε ουράνιο φαινόμενο. Πέμπτο συμπέρασμα που μπορούμε να βγάλουμε είναι η τοποθεσία του άστρου στον ουρανό. Οι Μάγοι ανέφεραν ότι είδαν «τον αστέρα αυτού εν τη Ανατολή». Μια λοιπόν καν οι Μάγοι ευρίσκοντο στην Ανατολή όταν είδαν το άστρο για πρώτη φορά , ο μόνος τρόπος για να φθάσουν στην Βηθλεέμ ήταν να ταξιδεύσουν προς την Δύση»!1
Δυστυχώς, ακόμη και οι Επιστήμονες, στην προσπάθειά τους να δώσουν επιστημονικές λύσεις και ερμηνείες σε ανερμήνευτα φαινόμενα υποπίπτουν σε λάθη ή ανακολουθίες:
1. Ενώ ο Διευθυντής του Ευγενίδιου Πλανηταρίου (και ζητώ συγνώμη για τη διαφωνία μου) στην πρώτη παράγραφον αποδέχεται το ασυνήθιστον του φαινομένου, στην τέταρτη μας λέει ότι το φαινόμενο ήταν σύνηθες!2
2. Την στιγμή που μας λείπουν διάφορα ιστορικά στοιχεία (η πραγματική ημερομηνία που γεννήθηκε ο Χριστός κλπ.) πώς μπορούμε να παρέχουμε εξηγήσεις για το άστρο της Βηθλεέμ συγχέοντας περισσότερο τα πράγματα;
3. Ακόμα και ο μέγας αστρονόμος Κέπλερ, που είναι γνωστός για την ανακάλυψη των τριών νόμων της κινήσεως των πλανητών, δεν μπόρεσε να προσδιορίσει με ακρίβεια το φαινόμενο (όσο κι αν ο δόκτωρ Ίακερμαν, με την βοήθεια ενός κομπνούτερ της IBM υπελόγισε με ακρίβεια τις κινήσεις των πλανητών κατά τα έτη 7 και 6 προ Χριστού). Πώς μπορούμε, λοιπόν, να μιλάμε για ανεξήγητα πράγματα, την στιγμή μάλιστα, που είναι ολοφάνερο ότι η επιστήμη της αστρονομίας πολύ λίγα μπορεί να αποδείξει;
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το φαινόμενο του αστέρος της Βηθλεέμ είναι ανερμήνευτο από γήινη άποψη και τούτο διότι οι επιστήμονες εκ των πραγμάτων αδυνατούν να ερμηνεύσουν φαινόμενα, όπως του περιφήμου «άστρου».
Όσα ο Θεός πράττει και ό,τι ο Πάνσοφος δημιουργεί, δεν μπορεί το γήινο μάτι να δει ή ο νους να συλλάβει.
Υπάρχουν πράγματα για τα οποία καλύτερα ο άνθρωπος να σιωπά και η Επιστήμη να σέβεται, δεδομένου ότι η μικρότητά μας είναι υπέρ του δέο
ντος..μικροσκοπική , για να ερμηνεύσει θεϊκά φαινόμενα3.
Η περίπτωση του «Αστρου της Βηθλεέμ» κοα η προσπάθεια που καταβάλουν οι άνθρωποι να δώσουν επιστημονικές ή αληθοφανείς ερμηνείες, θυμίζει την προσπάθεια που καταβάλλουν κάποιοι επιστήμονες για να ερμηνεύσουν την ... γέννηση του Θεού (!) ή την άσπορον σύλληψιν του Θεανθρώπου! Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι πολλά από τα θεϊκά θαύματα δεν ερμηνεύονται επιστημονικά, μιας και ο Θεός μας έδωσε μυαλό και μας επροίκισε με νόησι για να αντιλαμβανόμεθα ορισμένα γεγονότα.
Επί παραδείγματα η διάβασις της Ερυθρός Θαλάσσης από τον Μωϋσή μπορεί να ερμηνευθεί ως ένας μεγάλος σεισμός που άνοιξε τη γη σε δυο μεγάλα μέρη,4 ώστε να δώσει την δυνατότητα στους Ισραηλίτες να περάσουν απέναντι. Κάποιοι ομιλούν καν για τσουνάμι, που έγινε από την καταστροφήν της Θήρας, της Σαντορίνης δηλαδή, τραβώντας τα νερά της Ερυθρός Θαλάσσης καν δίδοντας την δυνατότητα στους Ισραηλίτες να περάσουν απέναντι!..Δεν παύει, ωστόσο, να θεωρείται ένα κοσμογονικό φαινόμενο που μόνον θεϊκή δύναμις μπορεί να επιτύχει και η ανθρώπινη εικασία να παραμείνει στην σφαίρα της ουτοπιστικής ερμηνείας , όπως ακριβώς στην περίπτωση του άστρου των Χριστουγέννων.
Παρά ταύτα, επιμένω στην μικρότητα του ανθρώπου, που επιχειρεί να δώσει επιστημονικές ερμηνείες σε ανερμήνευτα και θεϊκά φαινόμενα.
Το θέμα αυτό, μου θυμίζει το παιδί του γιαλού, που προσπαθεί μ’ ένα κουβαδάκι να αδειάσει τη θάλασσα στην άμμο! Πράγμα αδύνατο και ασφαλώς αδιανόητο!
Αναμφίβολα η Επιστήμη πάμπολλες φορές απέδειξε την επιστημονικότητα της Βίβλου. Το απέδειξε, όμως, εκεί που η ανθρώπινη σοφία κατάφερε να διεισδύσει μέσα στην βιβλική σοφία . εκεί δηλαδή που ο Θεός έβαλε το χέρι του και άφησε τον άνθρωπο να προχωρήσει.
Γιατί, όταν εν σωτηρίω έχει 2005, ο άνθρωπος απλά και μόνον εικάζει τα περί του Αστρου της Βηθλεέμ, δεν μπορούμε ν’ ασχοληθούμε σοβαρά με φαινόμενα κοσμογονικά, που οι οποίες «ερμηνείες» πολλαπλασιάζουν απλώς τα ερωτήματα...


ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
1) .Βλέπε περιοδικό «ΕΝΑ» της 11 1286
2) «Έτσι , το άστρο της Βηθλεέμ ίσως να ήταν ένα οποιοδήποτε ουράνιο φαινόμενο».
3) Γνωρίζω τις αντιδράσεις : « Πίστευε κοα μη ερεύνα»; Όχι βέβαια, μιας και η φράσις αυτή δεν είναι ευαγγελική. Αντιθέτως : «Ερευνάτε τας γραφάς» είπε ο Χριστός . Απλά και μόνον επανέρχομαι σ’ ένα σημείο: Δεν πρέπει ο άνθρωπος ν’ ασχολείται για θέματα που η φύσις δεν του επιτρέπει. Γιατί, όποιος πάει «κόντρα» στη φύση , πεθαίνει!..
4) Κάτι που μπορεί να είναι αληθές ή αληθοφανές (όπως λένε για το μεγάλο σεισμό που έπληξε την Θήρα και ενδεχομένως το τσουνάμι που ανέκυψε να κατέστρεψε ολόκληρο τον Μινοπκό πολιτισμό!). Πλήν, όμως, οι εικασίες, όσο κι αν είναι αληθοφανείς, δεν παύουν να είναι εικασίες!...
44
Η Γέννησις τον Ιησού Χριστού έτσι όπως φιλοτεχνήθηκε από σύγχρονους καλλιτέχνες, απεικονίζοντας το Θειον Βρέφος κάτω από αρχαιοελληνικές κολόνες.


Εισαγωγή  και δημοσίευση κειμένων  στο Ορθόδοξο Διαδίκτυο απο το Βιβλίο:
Έλληνες τής Βίβλου
Αγγελος Σακέτος
Η  επεξεργασία, επιμέλεια  μορφοποίηση  κειμένου  και εικόνων έγινε από τον Ν.Β.Β
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση κειμένων στο Ορθόδοξο Διαδίκτυο, για μη εμπορικούς σκοπούς με αναφορά πηγής το Ιστολόγιο:
©  ΠΗΔΑΛΙΟΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
http://www.alavastron.net/




Kindly Bookmark this Post using your favorite Bookmarking service:
Technorati Digg This Stumble Stumble Facebook Twitter
YOUR ADSENSE CODE GOES HERE

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

 

Flag counter

Flag Counter

Extreme Statics

Συνολικές Επισκέψεις


Συνολικές Προβολές Σελίδων

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρουσίαση στο My Blogs

myblogs.gr

Στατιστικά Ιστολογίου

Επισκέψεις απο Χώρες

COMMENTS

| ΠΗΔΑΛΙΟΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ © 2016 All Rights Reserved | Template by My Blogger | Menu designed by Nikos Vythoulkas | Sitemap Χάρτης Ιστολογίου | Όροι χρήσης Privacy | Back To Top |