ΠΗΔΑΛΙΟΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ: Σύγχρονοι μέθοδοι ανατροφής τών παιδιών

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

Σύγχρονοι μέθοδοι ανατροφής τών παιδιών



Χτίσε τήν προσωπικότητα του παιδιού σου
Αρχιμανδρίτου Διονυσίου Δ. Μπέκου
ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΜΕΘΟΔΟΙ ΑΝΑΤΡΟΦΗΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ


 Άλλη αιτία, που μπορεί να εμποδίσει σοβαρά την ψυχική ανάπτυξη ενός παιδιού, είναι τα αβάσιμα και αδικαιολόγητα αισθήματα ενοχής, που πιθανόν να δημιουργηθούν μέσα του από κάποιο θλιβερό περιστατικό της οικογένειας του ή από κάποια άλλη αφορμή. Νά ένα σχετικό παράδειγμα: «Οι ψυχαναλυτές ακούνε συχνά τους ασθενείς να κάνουν να αναδύεται από την παιδική τους ηλικία η ενοχή που τους ακρωτηρίασε ψυχικά. Τέτοια ήταν η περίπτωση μιας γυναίκας, που ανακαλούσε στη μνήμη της το σφοδρό μίσος που έτρεφε για το μικρό της αδελφό, ο οποίος γεννήθηκε όταν εκείνη ήταν τριών ετών. Ο πατέρας της την είχε κάνει να ντρέπεται για την «κακία» της και της είχαν απαγορεύσει να πλησιάζει στην κούνια.


Μέσα σ' ένα χρόνο το μωρό πέθανε και η αδελφή του, ύστερα από τόσα χρόνια, έδειχνε ζωντανά πως είχε πιστέψει μέχρι τώρα ότι αυτή ήταν εκείνη που το είχε σκοτώσει. Ολόκληρη η ζωή της ήταν σημαδεμένη από αυτή την ενοχή». Περιττό να σου τονίσω, ότι σε τέτοιες περιπτώσεις είναι απόλυτη ανάγκη να απαλλάξουν οι γονείς το παιδί τους από κάθε ευθύνη, που αισθάνεται να  έχει για το θάνατο του μικρότερου αδελφού ή της αδελφής του, και να προσπαθήσουν με κάθε τρόπο να το ελαφρώσουν ψυχικά από τα αισθήματα ενοχής του και να του διασκεδάσουν με κάθε μέσο και τρόπο μια τέτοια ιδέα και ψευδαίσθηση. Με τον τρόπο αυτό θα του προσφέρουν ανυπολόγιστη ψυχική ωφέλεια και βοήθεια και θα το προφυλάξουν αποτελεσματικά από ένα αγιάτρευτο ψυχικό τραύμα. Τέλος άλλες αιτίες, που μπορεί να εμποδίσουν την ομαλή ψυχική ανάπτυξη ενός παιδιού, είναι η αποθάρρυνση του από την ύπαρξη ενός ικανού μεγαλύτερου ή μικρότερου αδελφού, καθώς επίσης και η έντονη ζήλεΐα προς το μικρότερο αδελφάκι του που προκαλεί ψυχική στασιμότητα ή υποχώρηση στο μεγαλύτερο παιδί.

 Για τις δύο αυτές περιπτώσεις και για την αντιμετώπιση τους έχω γράψει σχετικά στο βιβλίο μου ΑΔΕΛΦΙΑ ΚΑΙ ΑΔΕΛΦΕΣ, σελ. 156-159 και 103-111. Όταν οι γονείς έχουν υπ' όψη τους όλες αυτές τις αιτίες, που εμποδίζουν σοβαρά την ομαλή ψυχική ανάπτυξη του παιδιού τους, θα λάβουν ασφαλώς όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να προφυλάξουν το παιδί τους από κάθε δυσάρεστη και επιζήμια κατάσταση. Αντιθέτως θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν όλες τις κατάλληλες συνθήκες, ώστε το παιδί τους να μπορέσει να μεγαλώσει όχι μόνο σωματικά, αλλά και ψυχικά, να προχωρήσει με γοργό ρυθμό προς την ψυχική του αυτονομία και ανεξαρτησία και να δημιουργήσει μία δυνατή προσωπικότητα προς όφελος πρώτα του ίδιου του παιδιού τους, αλλά και προς μεγάλη χαρά των γονιών.

Εισαγωγή  και δημοσίευση κειμένων στο Ορθόδοξο Διαδίκτυο :

ΧΤΙΣΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΟΥ
ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ Δ. ΜΠΕΚΟΥ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΟΥ
(Η αναφαίρετη προίκα του παιδιού σου: Η ψυχική αυτονομία και η ολοκληρωμένη προσωπικότητα)
ΠΡΟΛΟΓΟΣ της Ψυχολόγου Σπυριδούλας Ευαγγέλου Λέκκου
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ   1988


Η ηλεκτρονική επεξεργασία, επιμέλεια κειμένων και εικόνων έγινε απο τόν Ν.Β.Β
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση κειμένων με αναφορά πηγής το Ιστολόγιο
ΠΗΔΑΛΙΟΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
http://www.alavastron.net/


Kindly Bookmark this Post using your favorite Bookmarking service:
Technorati Digg This Stumble Stumble Facebook Twitter
YOUR ADSENSE CODE GOES HERE

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

 

Flag counter

Flag Counter

Extreme Statics

Συνολικές Επισκέψεις


Συνολικές Προβολές Σελίδων

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρουσίαση στο My Blogs

myblogs.gr

Στατιστικά Ιστολογίου

Επισκέψεις απο Χώρες

COMMENTS

| ΠΗΔΑΛΙΟΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ © 2016 All Rights Reserved | Template by My Blogger | Menu designed by Nikos Vythoulkas | Sitemap Χάρτης Ιστολογίου | Όροι χρήσης Privacy | Back To Top |