ΠΗΔΑΛΙΟΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ: Εμφυτη και φυσιολογική η τάση πρός αυτονομία

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

Εμφυτη και φυσιολογική η τάση πρός αυτονομία



Χτίσε τήν προσωπικότητα του παιδιού σου
Αρχιμανδρίτου Διονυσίου Δ. Μπέκου

2. ΕΜΦΥΤΗ ΚΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ Η ΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ

Το πρώτο πράγμα, που θα ήθελα να τονίσω και να υπογραμμίσω στους αγαπητούς γονείς, είναι ότι η τάση του παιδιού τους για ανεξαρτησία και ψυχική αυτονομία είναι έμφυτη και φυσιολογική. Μολονότι όλοι μας καταλαβαίνουμε λίγο  πολύ τι σημαίνει μια ενέργεια και μια εκδήλωση έμφυτη και φυσιολογική, παρόλα αυτά θα μου επιτρέψεις να επιμείνω λίγο στο σημείο αυτό προκειμένου για την τάση του παιδιού σου προς αυτονομία. Γιατί ενώ στα λόγια και στη θεωρία παραδεχόμαστε όλοι, χωρίς καμία αντίρρηση, ότι είναι σωστό και φυσιολογικό, καθώς μεγαλώνει ένα παιδί, να θέλει να γίνει ανεξάρτητο άτομο και αυτόνομη και αυτοκυβέρνητη προσωπικότητα, στην πράξη όμως πολλές φορές «τα κάνουμε θάλασσα». Έτσι συνειδητά ή ασυνείδητα δυσανασχετούμε, όταν βλέπουμε το παιδί μας να θέλει να «ξεκολλήσει» από πάνω μας και από την κηδεμονία μας και πολλές φορές υψώνουμε εμπόδια αξεπέραστα, για να κλείσουμε το δρόμο του προς την ψυχική αυτονομία και να το κρατήσουμε ισόβια κολλημένο κοντά μας, ικανοποιώντας έτσι δικές μας ψυχικές ανάγκες, που τις περισσότερες φορές είναι ασυνείδητες. Τονίζω λοιπόν και υπογραμμίζω για άλλη μια φορά, ότι η τάση του παιδιού σου για ανεξαρτησία και ψυχική αυτονομία είναι έμφυτη και τελείως φυσιολογική.


 Γι' αυτό όχι μόνο θα πρέπει να την ασπασθείς και να την αποδεχθείς με προθυμία και με χαρά, αλλά και θα πρέπει να την ενισχύσεις και να την υποστηρίξεις. Θα πρέπει δηλαδή να κάνεις καθετί που μπορείς, ώστε πραγματικά το παιδί σου να γίνει ένα ανεξάρτητο άτομο και μια αυτόνομη και αυτοκυβέρνητη προσωπικότητα, γεγονός που έχει να ωφελήσει και να ικανοποιήσει όχι μόνο το νεαρό σου βλαστάρι, αλλά και σένα τον ίδιο. Όπως είναι έμφυτο και φυσιολογικό στις ρίζες των δένδρων να προχωρούν προς τα κάτω μέσα στο έδαφος, όπως είναι έμφυτο και φυσιολογικό στα φυτά να φυτρώνουν και να αναπτύσσονται προς τα πάνω, όπως είναι έμφυτη και φυσιολογική εκδήλωση στο παιδί σου η πείνα και η δίψα, κατά τον ίδιο τρόπο έμφυτη και φυσιολογική είναι και η τάση του παιδιού σου να γίνει αυτόνομο άτομο και να αποκτήσει ψυχική αυτονομία και ανεξαρτησία. Έτσι ο διάσημος βέλγος Ψυχολόγος και Ψυχαναλυτής Pierre Daco (Πιερ Ντακό) τονίζει, ότι «κάθε ανθρώπινο πλάσμα προσπαθεί, από την παιδική ηλικία, να αναπτυχθεί και να δημιουργήσει την αυτόνομη προσωπικότητα του». Ο παγκοσμίως γνωστός Carl Jung (Καρλ Γιουνγκ), Ψυχίατρος και σύγχρονος του Φρόϋντ και του Άντλερ, παρατηρεί ότι «υπάρχει στο άτομο μία αυτόνομη δύναμη, η οποία αναζητεί να φθάσει και να επιτύχει μία πραγματοποίηση, δηλαδή να γίνει όσο είναι δυνατό περισσότερο ο εαυτός του και να ανακαλύψει έτσι ένα ιδιαίτερο νόημα στη ζωή.


Πρόκειται για το ένστικτο της εξατομίκευσης, που προστίθεται στα άλλα ένστικτα, όπως η σεξουαλικότητα, η επιθετικότητα, η πείνα και η δίψα» Ο διάσημος αμερικανός Ψυχολόγος Carl Rogers (Καρλ Ρότζερς) υπογραμμίζει, ότι μέσα στην ανθρώπινη φύση υπάρχει «η τάση για αυτοπραγμάτωση, για να πραγματώσει αυτό που υπάρχει «δυνάμει» μέσα του. Θέλω να πω για την τάση, που χαρακτηρίζει κάθε ανθρώπινο πλάσμα στο να απλωθεί, να μεγαλώσει, να αναπτυχθεί, να ωριμάσει. Θέλω να πω για την ανάγκη του ανθρώπου να εκφράσει τον εαυτό του και να ενεργοποιήσει και αναπτύξει τις ιδιαίτερες ικανότητες του. Αυτή η τάση μπορεί να είναι βαθιά χωμένη μέσα στο πρόσωπο. Μπορεί να κρύβεται πίσω από περίπλοκες προσόψεις, που αρνούνται την ύπαρξη της. Πιστεύω εντούτοις, απ' όσα μου έχει διδάξει η πείρα μου, ότι αυτή η τάση υπάρχει σε κάθε άτομο και δεν περιμένει παρά μονάχα την ευκαιρία για να εκδηλωθεί». Κατά τον Ρότζερς, «η ορμή αυτή είναι θεμελιακή, αποτελεί τη μοναδική πηγή για τα ψυχικά κίνητρα της ανθρώπινης συμπεριφοράς» Ο Ψυχίατρος και Ψυχαναλυτής Ν. Δρακουλίδης υπογραμμίζει, ότι «οι γονείς δεν έχουν το δικαίωμα να έχουν αντίθετη γνώμη με τα όσα επιβάλλουν οι φυσικοί νόμοι για την εξέλιξη του ανθρώπου». Και ότι ακόμη θα πρέπει «να νιώσουν οι γονείς και ιδιαίτερα η μητέρα πως η μεγαλύτερη ικανοποίηση τους δεν πρέπει να είναι το να κάνουν το παιδί τους υποταχτικό στον εαυτό τους και αξεκόλλητο από κοντά τους, αλλά να χαρούν και να περηφανεύονται όταν το δουν να μεγαλώνει σαν άνθρωπος με υπεύθυνη ανεξαρτησία, αυτοκυβέρνητος και δημιουργικός, προσόντα που γι' αυτά θα τους χρωστά σεβασμό κι ευγνωμοσύνη και, με τη σειρά του, θα γίνει ανταποδοτικά ο προστάτης τους». Τέλος η διάσημη ιταλίδα Παιδαγωγός Μαρία Μοντεσσόρι, σχετικά με το θέμα που μελετάμε, σημειώνει τα εξής: «Από τη φύση του, το παιδί σκοπεύει άμεσα και ενεργά προς τη λειτουργική του ανεξαρτησία...

Η ανάπτυξη το ωθεί να κατακτήσει όλο και περισσότερο την ανεξαρτησία αυτή. Σαν το βέλος που αφήνει το τόξο, πετά ίσια, γρήγορα και με σιγουριά. Το παιδί αρχίζει την κατάκτηση του από τη στιγμή κιόλας που θα γεννηθεί. Καθώς προχωρεί, τελειοποιεί τις δυνάμεις του και ξεπερνά κάθε εμπόδιο που βρίσκει στο δρόμο του. Μέσα του δρα μία ζωτική δύναμη που οδηγεί τις προσπάθειες του στο στόχο τους, αυτό που ονομάζει «ορμή» με την αρχαία ελληνική λέξη ο Σερ Πέρσυ Νανν... Η «ορμή» ανήκει γενικά στη ζωή και θα μπορούσε να ονομαστεί κατευθυντήρια ώθηση, πηγή για κάθε εξέλιξη. Η ζωτική αυτή παρόρμηση να αναπτυχθεί παρακινεί το παιδί να δράσει και, αν του δοθεί η ευκαιρία, να μεγαλώνει κανονικά, χωρίς εμπόδια και αναστολές.... Κάθε κατάκτηση του παιδιού στο δρόμο για την ανεξαρτησία είναι ένα βασικό βήμα στη λεγόμενη «φυσιολογική εξέλιξη»... Ένα παιδί που γεννήθηκε και μεγαλώνει κανονικά, στοχεύει προς την ανεξαρτησία. Όποιο προσπαθεί να την αποφύγει, παρουσιάζει σημάδια εκφυλισμού». Το συμπέρασμα όλων αυτών δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικό από αυτό που γράφει ο Αλ. Κοσμόπουλος: «Επειδή σεβόμαστε τη φυσική πορεία του ανθρώπου προς την εντελέχεια του, αν δεν ανακοπεί από γεγονότα ή συνθήκες του περιβάλλοντος, εμπιστευόμαστε με συνέπεια στην αναπτυξιακή ορμή και στη διαφαινόμενη ιδιόμορφη προσωπικότητα του. Και το χειριζόμαστε με εντιμότητα και ελευθερία»01'.


Εισαγωγή  και δημοσίευση κειμένων στο Ορθόδοξο Διαδίκτυο :

ΧΤΙΣΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΟΥ
ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ Δ. ΜΠΕΚΟΥ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΟΥ
(Η αναφαίρετη προίκα του παιδιού σου: Η ψυχική αυτονομία και η ολοκληρωμένη προσωπικότητα)
ΠΡΟΛΟΓΟΣ της Ψυχολόγου Σπυριδούλας Ευαγγέλου Λέκκου
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ   1988


Η ηλεκτρονική επεξεργασία, επιμέλεια κειμένων και εικόνων έγινε απο τόν Ν.Β.Β
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση κειμένων με αναφορά πηγής το Ιστολόγιο
ΠΗΔΑΛΙΟΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
http://www.alavastron.net/


Kindly Bookmark this Post using your favorite Bookmarking service:
Technorati Digg This Stumble Stumble Facebook Twitter
YOUR ADSENSE CODE GOES HERE

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

 

Flag counter

Flag Counter

Extreme Statics

Συνολικές Επισκέψεις


Συνολικές Προβολές Σελίδων

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρουσίαση στο My Blogs

myblogs.gr

Στατιστικά Ιστολογίου

Επισκέψεις απο Χώρες

COMMENTS

| ΠΗΔΑΛΙΟΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ © 2016 All Rights Reserved | Template by My Blogger | Menu designed by Nikos Vythoulkas | Sitemap Χάρτης Ιστολογίου | Όροι χρήσης Privacy | Back To Top |