ΠΗΔΑΛΙΟΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ: Χτίσε τήν προσωπικότητα του παιδιού σου

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

Χτίσε τήν προσωπικότητα του παιδιού σου



Χτίσε τήν προσωπικότητα του παιδιού σου
Αρχιμανδρίτου Διονυσίου Δ. Μπέκου
Πρόλογος

Πιστεύω οι περισσότεροι να συμφωνούν με αυτό που είπε ο Freud: «To δυσκολότερο πράγμα είναι να είσαι γο νιός». Σ' αυτόν ακριβώς το ρόλο, που κανένας ίσως γονιός δεν είναι ποτέ έτοιμος, αλλά καλείται να ασκήσει, έρχεται να βοηθήσει το καινούργιο βιβλίο του πατρός Διονυσίου Μπέκου «ΧΤΙΣΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΟΥ»  μοναδικό, πρωτοποριακό στον ελλαδικό χώρο  που είναι μια εμπεριστατωμένη μελέτη της ψυχικής αυτονομίας, γραμμένη με υπευθυνότητα, επιστημονικότητα και μεθοδικότητα. Το θέμα είναι καυτό και ιδιαίτερα σοβαρό μέσα στη σημερινή ανταγωνιστική κοινωνία με τα τόσα αντιφατικά μηνύματα, την άμβλυνση των αξιών και τις ραγδαίες αλλαγές. Μέσα απ' το καινούργιο του βιβλίο ο σεβαστός π. Διονύσιος δίνει στους γονείς και εκπαιδευτικούς ξεκάθαρα και ιδιαίτερα χρήσιμα μηνύματα από την εμπειρία που διαθέτει και τη χρησιμοποίηση μιας ειδικής βιβλιογραφίας. Τολμά να αγγίξει βαθειά το θέμα που βρίσκεται στον πυρήνα της εξέλιξης και ολοκλήρωσης του ατόμου, γιατί η αυτονομία είναι από τα σημαντικότερα αποκτήματα και δεν βοηθά μόνο γονείς και εκπαιδευτικούς και τα ίδια τα παιδιά, αλλά κατ' επέκταση και ολόκληρη την κοινωνία. Όσο διάβαζα το χειρόγραφο, τόσο ένοιωθα να συναρπάζομαι από τη σφαιρική και ευαίσθητη παρουσίαση του θέματος. Ξεκινά από την ανάλυση της αξίας και της σημασίας της ψυχικής αυτονομίας. Αναφέρεται στις καταστρεπτικές συνέπειες της έλλειψης της, χωρίς να παραλείψει τα εμπόδια που την επηρεάζουν και τα λάθη των γονιών.


Αναλύει τα χαρακτηριστικά της, δίνοντας μας ένα καθρέφτη απ' όπου μπορούμε να δούμε και τον εαυτό μας και τα παιδιά μας από πλευράς αυτονομίας. Συνεχίζει τόσο απλά και δυνατά να μιλά για τους τρόπους και τα μέσα που τη δημιουργούν, ενθαρρύνοντας την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που έχει το κάθε παιδί, αναφερόμενος στα στάδια της ψυχικής ανάπτυξης, ούτως ώστε τα μηνύματα να είναι σαφή και να ανταποκρίνονται στις δυνατότητες και ανάγκες του. Βιβλίο ξεχωριστό, απαραίτητη γνώση για κάθε γονιό και παιδαγωγό, βοηθάει να γνωρίσουμε με όλα τα ευεργετικά αποτελέσματα την ψυχική αυτονομία του παιδιού και πώς συντελούμε στη δημιουργία της. Πόσα λάθη θα είχαν αποφευχθεί, πόσοι πόνοι δε θα είχαν βιωθεί, πόσοι άνθρωποι θα είχαν αξιοποιηθεί προσωπικά, επαγγελματικά, κοινωνικά, αν υπήρχε αυτή η γνώση στους γονείς τους, αν ήταν αυτόνομοι, αν πίστευαν και σεβόντουσαν τον εαυτό τους. Και φαίνεται ξεκάθαρα πόσο το θέμα της αυτονομίας πηγάζει από την αρχή της ζωής μας και ίσως διαπιστώσουμε ότι συνεχίζει να ολοκληρώνεται όσο ζούμε. Επηρεάζεται δε τα μέγιστα από τους γονείς μας, τη σχέση μας μαζί τους και το περιβάλλον που ζούμε. Σε όλη την πορεία του βιβλίου νοιώθει ο αναγνώστης πλάι του το συγγραφέα, σε μερικά σημεία πολύ έντονα π.χ. τα στάδια της ψυχικής ανάπτυξης του παιδιού, να ενημερώνει, να κατευθύνει, να εξηγεί. Τελειώνει εδραιώνοντας το θέμα με τα λόγια του Ευαγγελίου. Και ομολογώ ότι οι γνώσεις, οι σκέψεις, οι προβληματισμοί, οι ανησυχίες, οι κάποιοι πόνοι που προκαλεί η αυτογνωσία σε κάποια σημεία, ολοκληρώνονται και στεριώνουν ήρεμα μέσα από τα λόγια της Αγ. Γραφής και των Πατέρων. Πιθανόν, δεν είχαμε όλοι τους τέλειους γονείς, ούτε είμαστε οι ίδιοι τέλειοι. Ας μελετήσουμε τα όσα ο συγγραφέας εμπεριστατωμένα, με τόση αγάπη και ενδιαφέρον μας δίνει. Τότε δεν μπορεί παρά να προσπαθήσουμε ή να συνε 11 χίσουμε με κάθε τρόπο από μέρους μας, όσο εξαρτάται από μας, να την αποκτήσουν τα παιδιά μας. Ποτέ δεν είναι αργά. Αθήνα, 23 Ιουλίου 1987 Σπυριδούλα Ε. Λέκκου Κοινωνική Λειτουργός  Ψυχολόγος Ε.Π. Τ.Ε.Ι. Αθήναι
Εισαγωγή  και δημοσίευση κειμένων στο Ορθόδοξο Διαδίκτυο :



Τη φωτογραφία του εξωφύλλου πρόσφερε ευγενώς
ο εκδότης του Περιοδικού «ΓΟΝΕΙΣ» κ. Θεοφάνης Μπούκας, τον οποίο και ευχαριστώ θερμώς.
Κεντρική διάθεσις Βιβλιοπωλείον Ορθοδ. Χριστιαν. Αδελφότητος
«ΛΥΔΙΑ»
Τηλ. (031) 731 552 Θεσσαλονίκη

Στα αγαπητά μου παιδιά των Χριστιανικών Μαθητικών Ομάδων
και των Κατηχητικών Σχολείων της Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης με στοργή πολλή το αφιερώνω.



«Οι δυνάμεις που τείνουν στην πραγμάτωση του Εγώ, στην αυτοπραγμάτωση του ατόμου, αποτελούν μέρος της ανθρώπινης φύσης».
(Carl Rogers)
«Ένα παιδί που γεννήθηκε και μεγαλώνει κανονικά, στοχεύει προς την ανεξαρτησία. Όποιο προσπαθεί να την αποφύγει, παρουσιάζει σημάδια εκφυλισμού».
(Maria Montessori)
«Η κατάκτηση της αυτόνομης προσωπικότητας είναι δύσκολη και πολύ αργή».
(Pierre Daco)
«Η απόκτηση της προσωπικής αυτονομίας έχει την προτεραιότητα και το προβάδισμα από κάθε άλλο αν¬τικείμενο και σκοπό στην ανάπτυξη της προσωπικότη¬τας του παιδιού».
(Jeannine Guindon)
«Λαός, δούλος και ήρωας ομολογούν κάθε στιγμή: Ανώτερ










ΧΤΙΣΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΟΥ
ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ Δ. ΜΠΕΚΟΥ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΟΥ
(Η αναφαίρετη προίκα του παιδιού σου: Η ψυχική αυτονομία και η ολοκληρωμένη προσωπικότητα)
ΠΡΟΛΟΓΟΣ της Ψυχολόγου Σπυριδούλας Ευαγγέλου Λέκκου
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ   1988


Η ηλεκτρονική επεξεργασία, επιμέλεια κειμένων και εικόνων έγινε απο τόν Ν.Β.Β
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση κειμένων με αναφορά πηγής το Ιστολόγιο
ΠΗΔΑΛΙΟΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
http://www.alavastron.net/

Kindly Bookmark this Post using your favorite Bookmarking service:
Technorati Digg This Stumble Stumble Facebook Twitter
YOUR ADSENSE CODE GOES HERE

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

 

Flag counter

Flag Counter

Extreme Statics

Συνολικές Επισκέψεις


Συνολικές Προβολές Σελίδων

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρουσίαση στο My Blogs

myblogs.gr

Στατιστικά Ιστολογίου

Επισκέψεις απο Χώρες

COMMENTS

| ΠΗΔΑΛΙΟΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ © 2016 All Rights Reserved | Template by My Blogger | Menu designed by Nikos Vythoulkas | Sitemap Χάρτης Ιστολογίου | Όροι χρήσης Privacy | Back To Top |