ΠΗΔΑΛΙΟΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ: Εισαγωγή

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

Εισαγωγή



Χτίσε τήν προσωπικότητα του παιδιού σου
Αρχιμανδρίτου Διονυσίου Δ. Μπέκου

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Μερικοί γονείς από τη στιγμή που θα γεννηθεί ένα παιδί τους, ιδιαίτερα αν είναι κορίτσι, αρχίζουν να σκέπτονται και να ετοιμάζουν την προίκα του. Του ετοιμάζουν το σπίτι ή το διαμέρισμα. Ανοίγουν λογαριασμό στο όνομα τόυ σε κάποια Τράπεζα και του βάζουν κάθε τόσο λίγα ή πολλά χρήματα, ανάλογα με τις οικονομικές τους δυνατότητες. Αγοράζουν κουβέρτες, χαλιά, σεντόνια και ό,τι άλλο χρειάζεται, για να ανοίξει ένα σπίτι. Και γενικά φροντίζουν να του ετοιμάσουν και να του αφήσουν μια κινητή και ακίνητη περιουσία, με την οποία το παιδί τους θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τη ζωή και τις δυσκολίες της και να ζήσει ευτυχισμένο. Κανείς δεν θα μπορούσε να κατηγορήσει αυτούς τους γονείς για τή φροντίδα τους αυτή για το μέλλον των παιδιών τους. Το μόνο που θα πρέπει να παρατηρήσουμε είναι, ότι όλα αυτά είναι υλικά και φθαρτά και ότι μπορεί να καταστραφούν και να αφανισθούν πριν προλάβει καλά  καλά το παιδί τους να τα χαρεί και να τα απολαύσει. Τα σπίτια και τα ρούχα και οι καταθέσεις μπορεί να γίνουν σκόνη και κάρβουνο από μια πυρκαιά, από ένα σεισμό, από μια θεομηνία, από ένα πόλεμο, από μια πτώχευση ή ένα πληθωρισμό και από χίλιες  δυό άλλες αιτίες και αφορμές. Αλλά κι αν δεν συμβεί τίποτε απ' όλα αυτά, πράγμα που το εύχομαι ολόψυχα και για σένα και για το παιδί σου, και πάλι όλη αυτή η υλική περιουσία που ετοιμάζεις για το παιδί σου, δεν μπορεί να ικανοποιήσει όλες τις ανάγκες του παιδιού σου και να το κάνει ευτυχισμένο. Η υλική αυτή προίκα θα ικανοποιήσει μόνο τις σωματικές και βιολογικές ανάγκες του παιδιού σου.



Το παιδί σου όμως δεν έχει ανάγκη μόνο από φαΐ και ρούχα και σπίτι. Το παιδί σου, για να προκόψει πραγματικά στη ζωή του και να είναι αληθινά ευτυχισμένο, έχει ανάγκη προ πάντων από θάρρος, από εμπιστοσύνη στον εαυτό του και αυτοπεποίθηση. Το παιδί σου περισσότερο από τη σωματική υγεία και τα υλικά αγαθά έχει ανάγκη από ψυχική υγεία, από ψυχικό σθένος και ψυχική δύναμη. Το παιδί σου έχει ανάγκη από ψυχική αυτονομία και από δυνατή και ολοκληρωμένη προσωπικότητα, για να μπορέσει να σταθεί όρθιο στη ζωή του και να μη λυγίσει στην παραμικρή δυσκολία ούτε να καταποντισθεί στην παραμικρή φουρτούνα της ζωής.

Το θάρρος όμως και την αυτοπεποίθηση, την ψυχική υγεία και το ψυχικό σθένος, την ψυχική αυτονομία και τη δυνατή προσωπικότητα δεν τη δίνουν και δεν την εξασφαλίζουν στο παιδί σου ούτε τα σπίτια και τα διαμερίσματα, που του έχεις ετοιμάσει, ούτε τα κτήματα και τα οικόπεδα, ούτε οι καταθέσεις στην Τράπεζα, ούτε όλη η υλική προίκα, που με μόχθο και κόπο του ετοιμάζεις. Άν λοιπόν ένα παιδί δεν μπορέσει, για τον α' ή β' λόγο, να αποκτήσει θάρρος και ψυχική δύναμη, εμπιστοσύνη στον εαυτό του και ψυχική αυτονομία, αλλά γίνει ένα φοβισμένο και άβουλο πλάσμα, τότε όπως και συ ο ίδιος το καταλαβαίνεις, αυτό το παιδί χωρίς καμία αμφιβολία θα είναι ένα δυστυχισμένο και αξιολύπητο πλάσμα, έστω κι αν έχει του κόσμου τα σπίτια και τα μέγαρα και τα υλικά αγαθά. Αντιθέτως, αν ένα παιδί δεν κληρονομήσει από τους γονείς του καμία υλική περιουσία, αλλά κατορθώσει να έχει θάρρος και αυτοπεποίθηση, ψυχικό σθένος και δυνατή προσωπικότητα, εργατικότητα και επιμονή, θέληση και πρωτοβουλία, τότε αυτό το παιδί θα μπορέσει όχι μόνο να προκόψει, αλλά και να διακριθεί στη ζωή, να έχει πολλές επιτυχίες και να είναι γεμάτο χαρά και γεμάτο ευτυχία. Για όλα αυτά θέλω να τονίσω και να πω σε όλους τους γονείς, ότι η πιο πολύτιμη προίκα του παιδιού τους, η μονάδική και αναφαίρετη προίκα κάθε παιδιού και κάθε ανθρώπου, είναι προ πάντων τα ψυχικά και πνευματικά εφόδια και προσόντα. Είναι το θάρρος και η δυνατή θέληση. Είναι η εμπιστοσύνη στον εαυτό του και η αυτοπεποίθηση. Είναι η επιμονή και η αγωνιστικότητα για την επιτυχία ενός στόχου και ενός σκοπού. Είναι η άνεση και η ευκολία στην επαφή και στην επικοινωνία του με τους άλλους ανθρώπους. Είναι η ικανότητα του να δίνει, να προσφέρει και να αγαπά.


Με ένα λόγο, η πολυτιμότερη προίκα του παιδιού σου είναι η ψυχική αυτονομία και η ολοκλήρωση της προσωπικότητας του. Για το τι είναι η ψυχική αυτονομία και η ολοκληρωμένη προσωπικότητα, ποια είναι η σημασία και η αξία της, ποια είναι τα στοιχεία και τα γνωρίσματα της, ποιοι είναι οι τρόποι της καλλιέργειας και της ανάπτυξης της και για το πώς θα μπορέσεις να την προσφέρεις στο παιδί σου, για όλα αυτά θα σου μιλήσω στις σελίδες αυτού του βιβλίου. Και θέλω να σε βεβαιώσω, ότι τα όσα θα διαβάσεις σ' αυτό, θα αποδειχθούν χρήσιμα και ωφέλιμα όχι μόνο για το παιδί σου, αλλά και για σένα τον ίδιο. Γιατί η ψυχική αυτονομία και η ολοκλήρωση της προσωπικότητας καλλιεργείται και αναπτύσσεται συνεχώς μέχρι το τέλος του βίου μας. Και επομένως μπορείς και συ ο ίδιος να προχωρήσεις, με τη βοήθεια αυτού του βιβλίου, σε μεγαλύτερη και ανώτερη ψυχική αυτονομία, σε μεγαλύτερη καλλιέργεια των ψυχικών δυνάμεων και προσόντων σου και σε πληρέστερη αυτοπραγμάτωση και ολοκλήρωση της προσωπικότητας σου. Η δική σου ψυχική πρόοδος και ολοκλήρωση και η ψυχική πρόοδος και ανάπτυξη του παιδιού σου θα είναι για μένα το αληθινό κέρδος, για τον κόπο που έκανα, να γράψω αυτό το βιβλίο.


Eισαγωγή  και δημοσίευση κειμένων στο Ορθόδοξο Διαδίκτυο :

ΧΤΙΣΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΟΥ
ΔΙΟΝΥΣΙΟΕΥ Δ. ΜΠΕΚΟΥ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΟΥ
(Η αναφαίρετη προίκα του παιδιού σου: Η ψυχική αυτονομία και η ολοκληρωμένη προσωπικότητα)
ΠΡΟΛΟΓΟΣ της Ψυχολόγου Σπυριδούλας Ευαγγέλου Λέκκου
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ   1988


Η ηλεκτρονική επεξεργασία, επιμέλεια κειμένων και εικόνων έγινε απο τόν Ν.Β.Β
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση κειμένων με αναφορά πηγής το Ιστολόγιο
ΠΗΔΑΛΙΟΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
http://www.alavastron.net/

Kindly Bookmark this Post using your favorite Bookmarking service:
Technorati Digg This Stumble Stumble Facebook Twitter
YOUR ADSENSE CODE GOES HERE

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

 

Flag counter

Flag Counter

Extreme Statics

Συνολικές Επισκέψεις


Συνολικές Προβολές Σελίδων

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρουσίαση στο My Blogs

myblogs.gr

Στατιστικά Ιστολογίου

Επισκέψεις απο Χώρες

COMMENTS

| ΠΗΔΑΛΙΟΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ © 2016 All Rights Reserved | Template by My Blogger | Menu designed by Nikos Vythoulkas | Sitemap Χάρτης Ιστολογίου | Όροι χρήσης Privacy | Back To Top |