ΠΗΔΑΛΙΟΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ: Ο Eπιφάνιος Θεοδωρόπουλος και το κοινό ποτήριο

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

Ο Eπιφάνιος Θεοδωρόπουλος και το κοινό ποτήριο



Ο ΕΠΙΦΑΝΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΠΟΤΗΡΙΟ

      Η σοφία του μακαριστού Έπιφάνιου Θεοδωρόπουλου αποδείχθηκε περίτρανα για μια ακόμη φορά με τη δημοσίευση του απομαγνητοφωνημένου κειμένου της προσλαλιάς του αείμνηστου Πατριάρχη Άθηναγόρα προς τους επισκέπτες του από την Αμερική καί τη Γερμανία, πού τον επεσκέφθησαν το 1971 στο Φανάρι.
Ό αείμνηστος Αρχιμανδρίτης, το αληθινό αυτό κόσμημα της Ορθόδοξης Εκκλησίας, δεκαετίες Πριν ό π. Γεώργιος Μεταλληνός φέρει στο φως της δημοσιότητας την απομαγνητοφωνημένη ομιλία του Πατριάρχη Άθηναγόρα, έγραψε ένα περισπούδαστο άρθρο για τον Οικουμενισμό, με το οποίο προειδοποιούσε ότι ό πλέον σοβαρός κίνδυνος θα ανακύψει από το Λεγόμενο «Λαϊκό οικουμενισμό».
 Δηλαδή από την προσπάθεια να γεφυρωθούν οί διαφορές Ορθοδοξίας καί Βατικανού, όχι με ατέρμονες θεολογικούς διάλογους, οί όποιοι δύσκολα μπορούν να ευοδωθούν, άλλά με τίς άγαπολογίες καί τη «διακοινωνία». Με την προώθηση της αντίληψης ότι οί Ορθόδοξοι καί οί Παπικοί είναι δήθεν το ίδιο πράγμα Ή προσπάθεια αυτή θα κατέληγε στο επιθυμητό για τους οικουμενιστές αποτέλεσμα με τίς συμπροσευχές με τους αιρετικούς καί προπαντός αν μπορούσε να επιβληθεί ή Λεγόμενη  «διακοινωνία».


 «Διακοινωνία» σημαίνει ότι οί Ορθόδοξοι μπορούν να εκκλησιάζονται σε Παπικούς ναούς καί να παίρνουν τη Θεία Κοινωνία (ή τέλος πάντων αυτό πού οί Παπικοί θεωρούν Θεία Κοινωνία) κι οί Παπικοί να εκκλησιάζονται σε ορθόδοξους ναούς καί να τους δίνεται (Λες κι είναι μέλη της Ορθόδοξης Εκκλησίας), το Σώμα καί το Αίμα του Κυρίου.
Όπ ή πρακτική αυτή είναι εντελώς ξένη προς την πίστη της Εκκλησίας είναι αυταπόδεικτο. Αναφέρει χαρακτηριστικά ό αείμνηστος Έπιφάνιος Θεοδωρόπουλος, το πατερικό αυτό ανάστημα των ήμερων μας: «Ό μόσχος ό σιτευτός δεν παρετέθη για να προσελκύσει εις την πατρική οικία τον άσωτο υίόν αλλά δια να πανηγυριστή ή εν μετάνοια επιστροφή του». Στο Κοινό Ποτήριο μπορούν να συμμετέχουν μόνον αδελφοί πού ανήκουν στην ίδια πνευματική οικογένεια Προηγείται με άλλα λόγια ή πλήρης ταύτιση σε θέματα πίστεως Πριν τη μετάδοση της Θείας Κοινωνίας. Αυτά διδάσκει ή δισχιλιετής Παράδοση της Ορθόδοξης Εκκλησίας κι αυτήν ακριβώς κωδικογράφησε στο περισπούδαστο άρθρο του για τον Οικουμενισμό ό μακαριστός Έπιφάνιος Θεοδωρόπουλος.
Όμως ό Πατριάρχης' Αθηναγόρας άλλα λέγει, άλλα διατείνεται, άλλα ελπίζει κι άλλα προσδοκά.
Αναφέρει χαρακτηριστικά στη διαβόητη προσλαλιά του: «Καί έπειτα καλέσαμε τάς συνοδείας ημών, καί ανεγνώσαμεν ένα κομμάτι από το Εύαγγέλιον, καί είπαμε το «πάτερ ημών» καί προσφώνησα εγώ πρώτος. Καί είπαμε ότι ήδη ευρισκόμεθα εϊς την όδόν προς Εμμαούς, καί πηγαίνομε να μας συνάντηση ό Κύριος εν τω Κοινώ Άγίω Ποτηρίω.. Ό Πάπας απαντών μου προσέφερε Άγιον Ποτήριον! Δεν ήξερε ότι  εγώ θα ομιλούσα δι "Αγιον Ποτήριον, ούτε εγώ ήξερα ότι  θα μου προσέφερε "Αγιον Ποτήριον!
 Τι Είναι; Συμβολισμός του Μέλλοντος... Ήγαπώμεθα καί είχομεν το ίδιον μυστήριο. Το ίδιον βάπτισμα, τα ίδια μυστήρια καί ιδιαιτέρως το ίδιον "Αγιον Ποτήριον. Τώρα πού ξαναγυρίσαμεν εϊς το '54, διατί δεν ξαναγυρίζομεν καί εις το "Αγιον Ποτήριον;... Πότε θα έλθει αυτό το πράγμα; Ό Κύριος το ξέρει Δεν το ξέρομε. 'Αλλά εκείνο το όποιο ξεύρω, είναι ότι θα έλθει. Διότι δεν είναι δυνατόν να μην έλθει, επειδή έρχεται. Διότι ήδη εϊς την 'Αμερική μεταλαμβάνετε πολλούς από το Άγιον Ποτήριον καί καλά κάνετε. Καί εγώ εδώ, όταν έρχονται Καθολικοί ή Προτεστάνται καί ζητούν να μεταλάβουν, τους το προσφέρω το Άγιον Ποτήριον! Καί εις την Ρώμην το ίδιον γίνεται καί εις την Αγγλία καί εις την Γαλλία ν. Ήδη έρχεται μοναχό του».
Προσέξτε Τι λέγει ό μακαριστός πρωθιεράρχης. Δεν λέγει ότι το Άγιον Ποτήριον ελπίζει να γίνει πραγματικότητα αλλά τη βεβαιότητα ότι ή πραγματικότητα αυτή βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη επειδή στην Αμερική καί στην υπόλοιπη Διασπορά ή Θεία Κοινωνία προσφέρεται στους Παπικούς.
Επευλογεί μάλιστα ανεπιφύλακτα αυτή την πρακτική της μετάδοσης της Θείας Κοινωνίας στους αιρετικούς κι επιπλέον διαβεβαιώνει ότι ό ίδιος προσφέρει τη Θεία Κοινωνία, όχι μόνον στους Παπικούς, αλλά καί στους Προτεστάντες! Καί προκύπτει το ερώτημα: Επειδή ήρε αυθαίρετα κι αντικανονικά τα αναθέματα του 1054 διακατεχόταν από την πλάνη ότι επεστρέψαμε στην προ του 1054 κατάσταση με τους Παπικούς. Γι' αυτό κι απεφάσισε να τους δίνει τη Θεία Κοινωνία Αλλά από πού ως πού κάνει αυτή την ιεροσυλία για τους Προτεστάντες; Είναι κι αυτοί μέλη της Εκκλησίας;
Παράλληλα πρέπει να αναφερθούμε στη στάση των Παπικών απέναντι στο θέμα με απόφαση της Β' Βατικάνειας Συνόδου ενθάρρυναν τους κληρικούς τους να παρέχουν τη Θεία Κοινωνία στους ορθόδοξους χριστιανούς με την ελπίδα ότι με τη «διακοινωνία» θα κατορθώσουν τελικά να τους εξουνιτίσουν καί να τους οδηγήσουν στον Παπισμό. Επομένως ή στάση του Πατριάρχη Άθηναγόρα εξυπηρετούσε τα σχέδια τους απόλυτα κι ερχόταν κυριολεκτικά γάντι στους σχεδιασμούς τους. Το παράξενο φυσικά δεν είναι ότι οί Παπικοί σχεδίαζαν πάντα να καταβροχθίσουν την Ορθοδοξία Αυτό ήταν αναμενόμενο καί με πλούσια επαίσχυντη παράδοση σε πολλές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης καί της Μέσης Ανατολής. Το παράξενο είναι άλλο. Ότι ό Πατριάρχης Άθηναγόρας, ενώ ήταν πλήρως ενήμερος για τα καταχθόνια σχέδια των Παπικών, τους κάνει κυριολεκτικά πλάτες για να αλώσουν εκ των ένδον την Ορθοδοξία
Αντί να θεολογήσει εναρμόνιο μέλος ορθοδόξου θεολογίας, ως πρώτος τη τάξει επίσκοπος της Ορθοδοξίας, καί να ομιλήσει προς τους αιρετικούς, ως όφειλε. «Οι προφήται ως ειδον, οι Απόστολοι ως δίδαξαν, οί Πατέρες ως δογμάτισαν, ούτως λαλούμεν, ούτως φρονούμεν, ούτως κηρύττομεν» το έριξε στη ρομαντική «αγαπολογία», τους προσέφερε το Κοινό Ποτήριο κι ανέτρεψε με τίς κακοδοξίες του εκ θεμελίων την ορθόδοξη έκκλησιολογία σε όλες της τίς εκφάνσεις.
Καί το ακόμη πιο ανησυχητικό: Ή πορεία προς το Κοινό Ποτήριο μπορεί να μην έχει ευοδωθεί, όπως την οραματιζόταν ό αείμνηστος Άθηναγόρας, αλλά ή πορεία προς τη «διακοινωνία» συνεχίζεται αταλάντευτη με πρώτο σταθμό τη λεγόμενη «Βαπτισματική θεολογία», το μεγαλύτερο κίνδυνο πού αντιμετωπίζει σήμερα ή Ορθοδοξία κι ό όποιος δυστυχώς δεν έτυχε της δέουσας προσοχής από τους παραδοσιακούς πιστούς. Τουλάχιστον όχι στο βαθμό πού έδειξαν την ανάλογη επαινε-τή ευαισθησία για την προδοτική συμφωνία του Μπαλαμάντ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ






Kindly Bookmark this Post using your favorite Bookmarking service:
Technorati Digg This Stumble Stumble Facebook Twitter
YOUR ADSENSE CODE GOES HERE

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

 

Flag counter

Flag Counter

Extreme Statics

Συνολικές Επισκέψεις


Συνολικές Προβολές Σελίδων

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρουσίαση στο My Blogs

myblogs.gr

Στατιστικά Ιστολογίου

Επισκέψεις απο Χώρες

COMMENTS

| ΠΗΔΑΛΙΟΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ © 2016 All Rights Reserved | Template by My Blogger | Menu designed by Nikos Vythoulkas | Sitemap Χάρτης Ιστολογίου | Όροι χρήσης Privacy | Back To Top |