ΠΗΔΑΛΙΟΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ: Εισαγωγή στό αφιέρωμα του Οικουμενισμού

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

Εισαγωγή στό αφιέρωμα του Οικουμενισμού



ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ


Αφορμή αυτού του αφιερώματος της «"Ορθόδοξης Μαρτυρίας» στάθηκε το άρθρο «Διάλογοι χωρίς προσωπείο», στην εκκλησιαστική εφημερίδα «''Ορθόδοξος Τύπος» του Αιδεσιμολογιότατου Πρωτοπρεσβύτερου καί Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών π. Γεωργίου Μεταλληνού, παραδοσιακού κληρικού κι αγωνιστή ορθόδοξου θεολόγου.
 Στο άρθρο αυτό ό π. Γεώργιος παραθέτει απομαγνητοφωνημένο κείμενο ομιλίας του αείμνηστου Πατριάρχη Άθηναγόρα σε ομάδα θεολόγων από τη Γερμανία καί την Αμερική πού τον επεσκέφθησαν στο Φανάρι τον Αύγουστο του 1971.
Ή πραγματική αιτία όμως των σελίδων πού ακολουθούν είναι ή αγωνία ενός παραδοσιακού συλλόγου πού επέλεξε ως όνομα το «Φίλοι του Αγίου Όρους», όχι μόνον για να εκφράσει την αγάπη του προς το μοναχισμό, αλλά καί το σεβασμό του προς το φρόνημα των Αγιορειτών πατέρων, πού ανέκαθεν φρυκτωρούσαν την αλήθεια της πίστεως στους προμαχώνες της Ορθοδοξίας.
Γι' αυτό άλλωστε ή περιοδική του έκδοση τιτλοφορείται «Ορθόδοξη Μαρτυρία».
Πριν αρχίσουμε το σχολιασμό της πατριαρχικής ομιλίας παρακαλούμε τον αναγνώστη να λάβει υπόψη τα ακόλουθα:
α) Ή ομιλία του μακαριστού Πατριάρχη έγινε προς θεολόγους. Ανθρώπους, δηλαδή, οι όποιοι ήταν σε θέση να κατανοήσουν τίς αλήθειες της πίστεως. Ορισμένοι μάλιστα, όπως ό π. Γεώργιος Μεταλληνός, ήταν αληθώς εγκρατείς της ορθόδοξης θεολογίας.
Ως εκ τούτου ήσαν σε θέση να αξιολογήσουν επακριβώς το περιεχόμενο της ομιλίας του.




β) Να σημειωθεί επίσης ότι ή ομιλία του Παναγιότατου έγινε εν γνώσει του ότι ήταν ενδεχόμενο να δημοσιευθεί αυτούσια, αφού γνώριζε ότι μαγνητοφωνείτο. Παρόλα αυτά δε δίστασε να εκδηλώσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τα αιρετικά του φρονήματα
3) Ας ληφθεί ακόμη υπόψη ότι ό αείμνηστος δεν διένυε εκείνη την περίοδο την τέταρτη ή την πέμπτη δεκαετία της ζωής του αλλά την όγδοη. Βρισκόταν, ως εκ τούτου, εξ αντικειμένου στάς δυσμάς του βίου του. Εντούτοις, όχι μόνον τους ανθρώπους δεν εντράπηκε, αλλά ούτε την επικείμενη κρίση του θεού δεν εφοβήθη. Χωρίς ίχνος δισταγμού εξέβρασε οχετό αιρετικών δοξασιών πού αφήνουν εμβρόντητη κάθε ορθόδοξη ψυχή.
Στη συνέχεια του αφιερώματος ό αναγνώστης θα βρει αποσπάσματα από το αυτούσιο απομαγνητοφωνημένο κείμενο του αείμνηστου Πατριάρχη κι αλλά κείμενα γνωστών θεολόγων πανορθοδόξου ακτινοβολίας αλλά κι απλών πιστών πού σχολιάζουν την ομιλία του μακαριστού 'Αθηναγόρα
Ή πατριαρχική ομιλία, όπως θα διαπιστώσει ό αναγνώστης, υπερβαίνει σε αιρετικό φρόνημα ακόμη καί την πιο αιρετική φαντασία Ή δημοσίευση του από την «'Ορθόδοξη Μαρτυρία» γίνεται βασικά για δύο λόγους: 'Αφ' ενός μεν για να γίνει κατανοητό ότι ή ομιλία αυτή δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία ή απομονωμένη νησίδα κακοδοξίας, αλλά επιτομή μιας γενικότερης στάσης απέναντι στις αιρέσεις.
Ταυτόχρονα το κείμενο της ομιλίας, όπως μάλιστα σχολιάζεται από τους συνεργάτες του αφιερώματος, θα προβληματίσει για τους στόχους, όχι μόνον της λεγόμενης «οικουμενικής κίνησης», αλλά καί των νεωτερισμών πού επιχειρούνται (ή για την ώρα γίνεται εισήγηση να υιοθετηθούν) σε πανορθόδοξη κλίμακα σε θέματα λατρείας, ήθους καί δόγματος.

Συμεών Άρρίτση

Kindly Bookmark this Post using your favorite Bookmarking service:
Technorati Digg This Stumble Stumble Facebook Twitter
YOUR ADSENSE CODE GOES HERE

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

 

Flag counter

Flag Counter

Extreme Statics

Συνολικές Επισκέψεις


Συνολικές Προβολές Σελίδων

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρουσίαση στο My Blogs

myblogs.gr

Στατιστικά Ιστολογίου

Επισκέψεις απο Χώρες

COMMENTS

| ΠΗΔΑΛΙΟΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ © 2016 All Rights Reserved | Template by My Blogger | Menu designed by Nikos Vythoulkas | Sitemap Χάρτης Ιστολογίου | Όροι χρήσης Privacy | Back To Top |